+100%-

Επίπεδα τεκμηρίωσης για την κοινότητα SCIRE

Το SCIRE Professional χρησιμοποιεί μια κλίμακα για να βαθμολογήσει την τεκμηρίωση σε έξι κατηγορίες με βάση τον τύπο του σχεδιασμού της μελέτης και την ποιότητα και τον αριθμό των τυχαιοποιημένων δοκιμών. Αυτό εξηγείται λεπτομερώς στο κεφάλαιο «Διαδικασία συστηματικής ανασκόπησης SCIRE: Κεφάλαιο Τεκμηρίωσης». Στην κοινότητα SCIRE, έχουμε συνδυάσει αυτά τα επίπεδα σε τρεις κατηγορίες:

Ισχυρή τεκμηρίωση

Ισχυρή τεκμηρίωση θεωρείται όταν τα ερευνητικά δεδομένα βασίζονται σε δύο ή περισσότερες υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένα ελεγχόμενες δοκιμές (SCIRE Professional Επίπεδο 1a).
Όταν υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια που υποστηρίζουν τη χρήση μιας θεραπείας, μπορούμε να έχουμε βεβαιότητα ότι είναι αποδεδειγμένο ότι έχει αποτέλεσμα. Ομοίως, εάν υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια ότι μια θεραπεία είναι αναποτελεσματική, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν λειτουργεί. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερες μελέτες υπάρχουν που έχουν τα ίδια ευρήματα, τόσο πιο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι ένα συμπέρασμα είναι ακριβές.

Μέτρια τεκμηρίωση

Μέτρια τεκμηρίωση θεωρείται όταν τα ερευνητικά δεδομένα βασίζονται σε μία τυχαιοποιημένα ελεγχόμενη δοκιμή ή σε μία ή περισσότερες προοπτικά ελεγχόμενες δοκιμές ή μελέτες κοόρτης (SCIRE Professional Επίπεδο 1b και 2).
Όταν υπάρχουν μέτρια τεκμήρια που υποστηρίζουν τη χρήση μιας θεραπείας, έχουμε κάποιες οδηγίες σχετικά με το αν μια θεραπεία λειτουργεί, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τα ευρήματά της. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να είμαστε σίγουροι.

Αδύναμη τεκμηρίωση

Αδύναμη τεκμηρίωση θεωρείται όταν τα ερευνητικά δεδομένα βασίζονται σε χαμηλότερου επιπέδου μη πειραματικούς σχεδιασμούς μελετών (όπως μελέτες περιστατικών και μελέτες παρατήρησης) ή κλινική ομοφωνία (SCIRE Professional Επίπεδα 3, 4 και 5). Αυτοί οι σχεδιασμοί μελετών είναι πιο ευαίσθητοι σε προκαταλήψεις και σφάλματα, επομένως θεωρούνται δεδομένα χαμηλότερης ποιότητας κατά τη αξιολόγηση των επιλογών θεραπείας. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έχουν συχνά διαφορετικούς σκοπούς, όπως η επικοινωνία μοναδικών και ασυνήθιστων ευρημάτων ή η σύνδεση μεταξύ διαφορετικών παραγόντων.
Τούτου λεχθέντος, όταν προσπαθούμε να αποφασίσουμε εάν μια θεραπεία είναι αποτελεσματική, η αδύναμη τεκμηρίωση παρέχει έγκαιρη υποστήριξη ότι αυτή είναι αποτελεσματική ή αναποτελεσματική, αλλά δεν αρκεί για να εξαχθούν συμπεράσματα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Άλλες κατηγορίες τεκμηρίωσης

Αντικρουόμενη τεκμηρίωση

Αντικρουόμενη τεκμηρίωση θεωρείται όταν τα ερευνητικά δεδομένα προέρχονται από μελέτες που κάποιες υποστηρίζουν τη χρήση της θεραπείας και άλλες όχι. Η αντικρουόμενη τεκμηρίωση μπορεί να είναι δύσκολο να ερμηνευθεί, απαιτώντας προσεκτική αξιολόγηση των εμπλεκόμενων μελετών για τον προσδιορισμό πιθανών προβλημάτων ή σφαλμάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματά τους. Ανάλογα με την κατάσταση, η αντικρουόμενη τεκμηρίωση συχνά καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το αν μια θεραπεία λειτουργεί ή όχι.

Άποψη ειδικών

Η άποψη των ειδικών αποτελεί μια μορφή τεκμηρίωσης που βασίζεται στις απόψεις των ειδικών του τομέα. Αυτό περιλαμβάνει συμβουλές των επαγγελματιών υγείας, των ερευνητών και τις δηλώσεις κλινικής ομοφωνίας που δεν βασίζονται σε ερευνητικές μελέτες. Η άποψη των ειδικών βασίζεται στην κλινική εμπειρία ή σε συλλογιστική πάνω σε θεμελιώδεις ιατρικές αρχές.

Η κλινική συλλογιστική έχει σημαντική θέση στην ερμηνεία των ερευνητικών δεδομένων και στη λήψη αποφάσεων όταν δεν έχει γίνει έρευνα υψηλής ποιότητας, η γνώμη των ειδικών θεωρείται αδύναμη μορφή τεκμηρίωσης σε σύγκριση με τα ερευνητικά δεδομένα.

Λήψη αποφάσεων με τη χρήση ερευνητικών δεδομένων

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα γενικά επίπεδα χρησιμοποιούνται για την προσέγγιση της ισχύος των τεκμηρίων, με στόχο την ευκολία στη χρήση και την κατανόηση. Ωστόσο, κάθε κατηγορία θα διαφέρει κάπως και είναι σημαντικό να το ερμηνεύουμε αυτό στο πλαίσιο άλλων σημαντικών πληροφοριών. Εκτός από τα συμπεράσματα που εξάγονται από ερευνητικά δεδομένα, άλλοι παράγοντες όπως οι πιθανοί κίνδυνοι, θέματα κόστους, προσωπική καταλληλότητα και οι προτιμήσεις σας πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη όταν αποφασίζετε για επιλογές θεραπείας για την υγεία σας.