+100%-
add header image here

Τεκμηρίωση στην Κοινότητα SCIRE

Λήψη αποφάσεων με τα ερευνητικά τεκμήρια

Αυτή η σελίδα μπορεί να σας υποστηρίξει στη λήψη αποφάσεων χρησιμοποιώντας το ερευνητικά τεκμηριωμένο περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο και σε άλλες πηγές. Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, τα τεκμήρια σχετικά με την επίδραση της θεραπείας σε αυτόν τον ιστότοπο έχουν αξιολογηθεί από την ομάδα μας ως ισχυρά και σχετικά. Η αξιολόγηση των αποδεικτικών τεκμηρίων βασίζεται στις ιδιότητες που αναφέρονται παρακάτω και στο κατά πόσον υπάρχουν επαρκή τεκμήρια για να διατυπωθούν ισχυρισμοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Εάν υπάρχουν λόγοι να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα τεκμήρια, θα αναφέρεται ρητά στο άρθρο.

Ποιότητα των τεκμηρίων

Ο τύπος της ερευνητικής μελέτης και τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού της επηρεάζουν την ποιότητα των παραγόμενων τεκμηρίων. Κατά την εξέταση όλων των στοιχείων από όλες τις μελέτες σχετικά με ένα θέμα, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά κάθε μελέτης συμβάλλουν στη συνολική ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με αυτό το θέμα. Μερικοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν κατά την εξέταση ενός συνόλου τεκμηρίων περιλαμβάνουν:

Μέγεθος δείγματος

Το μέγεθος του δείγματος είναι πόσοι συμμετέχοντες συμμετέχουν σε μια ερευνητική μελέτη. Τα μικρά μεγέθη δειγμάτων ενδέχεται να μην έχουν αρκετή ισχύ για να δείξουν το εάν η θεραπεία έχει αποτέλεσμα. Μεγαλύτερα δείγματα είναι πιο πιθανό να αντανακλούν τον γενικό πληθυσμό και να δείξουν ακριβέστερα το μέγεθος της επίδρασης της θεραπείας.

Τυχαιοποίηση/Ομάδα ελέγχου/τυφλοποίηση

Η αποτελούν στρατηγικές για ελαχιστοποίηση των προκαταλήψεων στα αποτελέσματα. Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (randomized controlled trials- RCTs) αποτελούν το χρυσό πρότυπο για τη μελέτη θεραπειών, επειδή χρησιμοποιούν και τις τρεις αυτές στρατηγικές για να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την επίδραση των συγχυτικών παραγόντων και της προκατάληψης στην έρευνα.

Ποσότητα ερευνητικών μελετών

Η ποσότητα των ερευνητικών μελετών είναι σημαντική επειδή κάθε νέα μελέτη μπορεί να επικυρώσει, να επαληθεύσει ή να αντικρούσει τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών. Εάν υπάρχουν πολλές μελέτες για ένα συγκεκριμένο θέμα με συνεπή αποτελέσματα, τα στοιχεία είναι πιο πιθανό να είναι αξιόπιστα και να ισχύουν για έναν γενικότερο πληθυσμό.

Συνέπεια των αποτελεσμάτων

Η συνέπεια αφορά το αν όλες οι μελέτες για ένα θέμα έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Όταν διαφορετικές μελέτες παράγουν αντίθετα αποτελέσματα και δεν υπάρχει εξήγηση για την ασυνέπεια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη λήψη αποφάσεων χρησιμοποιώντας αυτά τα τεκμήρια.

Συστηματικές ανασκοπήσεις/μετα-αναλύσεις

Οι συστηματικές ανασκοπήσεις και οι μετα-αναλύσεις συνδυάζουν τα ευρήματα από όλες τις μελέτες για ένα θέμα μαζί. Αυτό περιλαμβάνει τη συστηματική αναζήτηση όλων των μελετών που ασχολούνται με αυτό το θέμα, την αξιολόγηση της ποιότητας κάθε μελέτης και την ερμηνεία των συνδυασμένων ευρημάτων όλων των μελετών. Η προκατάληψη και το σφάλμα μπορούν ακόμα να βρεθούν σε συστηματική ανασκόπηση και μετα-αναλύσεις, αλλά είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αρχίσετε να εξετάζετε τα στοιχεία για ένα θέμα, όταν είναι διαθέσιμες.

Για πιο λεπτομερείς περιγραφές των τύπων ερευνητικών μελετών και των χαρακτηριστικών σχεδιασμού μελετών, ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με την κατανόηση των ερευνητικών τεκμηρίων.

Άλλα αποδεικτικά μέσα

Οι ακόλουθες μορφές τεκμηρίωσης προέρχονται εκτός έρευνας, αλλά είναι σημαντικές για την ερμηνεία των αποδεικτικών στοιχείων και τη λήψη αποφάσεων, ειδικά εάν δεν υπάρχει ή υπάρχει περιορισμένη διαθέσιμη έρευνα για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Γνώμη των ειδικών

Η γνώμη των ειδικών είναι μια άποψη ή δήλωση σχετικά με ένα θέμα από ένα άτομο που είναι ειδικός στον δεδομένο τομέα, με βάση κλινικές εμπειρίες ή συλλογιστική χρησιμοποιώντας θεμελιώδεις ιατρικές αρχές.

Κλινική συναίνεση

Η κλινική συναίνεση είναι μια δήλωση συμφωνίας από μια ομάδα ειδικών με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία και την κλινική συλλογιστική τους, η οποία έχει λάβει υπόψη αντιφατικές απόψεις και προκαταλήψεις.

Βιωμένη εμπειρία

Η βιωμένη εμπειρία είναι η γνώση που αποκτά ένα άτομο από την άμεση, από πρώτο χέρι εμπειρία. Υπάρχει αξία στην κατανόηση του αντίκτυπου και του νοήματος των άμεσων εμπειριών για την ανάπτυξη της έρευνας και των θεραπειών. Οι απόψεις της ίδιας εμπειρίας ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, τη μοναδική εμπειρία του και το περιβάλλον του.

Έρευνα για την κάκωση του νωτιαίου μυελού

Μειωμένη συμμετοχή στη μελέτη

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι πολλές μελέτες για την ΚΝΜ έχουν μικρά μεγέθη δειγμάτων. Η ΚΝΜ δεν είναι μια κοινή κατάσταση, επομένως ο αριθμός των ατόμων με ΚΝΜ σε μια δεδομένη τοποθεσία είναι συχνά μικρός. Ακόμη και εντός αυτού του πληθυσμού, το επίπεδο τραυματισμού και το επίπεδο λειτουργικότητας θα είναι πολύ διαφορετικά. Για να διασφαλιστεί ότι αυτή η διακύμανση στους τύπους τραυματισμών δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μελέτες συχνά έχουν αυστηρά κριτήρια συμμετεχόντων που απαιτούν συγκεκριμένα εύρη για το επίπεδο τραυματισμού, το επίπεδο λειτουργικότητας, το χρόνο από τον τραυματισμό, τα δευτερογενή θέματα υγείας, τη χρήση φαρμάκων κ.λπ. Επίσης, τα άτομα με ΚΝΜ είναι πιο πιθανό να έχουν πρόβλημα πρόσβασης και διατήρησης της συμμετοχής σε μια μελέτη λόγω μεταφοράς, κινητικότητας και συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στα μικρά μεγέθη δειγμάτων σε μελέτες θεραπειών για την ΚΝΜ.

Προκλήσεις RCT

Αν και οι RCT θεωρούνται το χρυσό πρότυπο για την έρευνα θεραπείας, μπορεί να μην είναι πάντα δυνατές ή ηθικές.

Υπάρχουν ηθικές ανησυχίες σχετικά με ορισμένες από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στις RCT για τη μείωση της μεροληψίας της μελέτης σε ορισμένες θεραπείες. Για παράδειγμα, η τυχαιοποίηση των συμμετεχόντων σε μια ομάδα χωρίς θεραπεία σε μια μελέτη άσκησης, όταν είναι κοινώς γνωστό ότι η άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ανήθικη. Οι επεμβατικές διαδικασίες όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι επίσης δύσκολο να μελετηθούν σε RCT, επειδή οι τυφλοποιημένοι συμμετέχοντες μπορεί να απαιτούν μια «εικονική» θεραπεία (π.χ. προετοιμασία του ασθενούς και πραγματοποίηση τομών αλλά όχι της διαδικασίας). Εάν μια εικονική θεραπεία είναι επεμβατική και ενέχει κάποιο κίνδυνο, η πρόσληψη πρόθυμων συμμετεχόντων σε μια ήδη μικρή ομάδα συμμετεχόντων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Για τον πληθυσμό ΚΝΜ, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί μια αντίστοιχη ομάδα ελέγχου λόγω της μεγάλης διακύμανσης στο επίπεδο λειτουργικότητας, το επίπεδο τραυματισμού.

Ανασκόπηση των  δοκιμών θεραπείας στην κάκωση του νωτιαίου μυελού: ζητήματα, δυσκολίες και συστάσεις

 

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν λάβετε μια απόφαση:

  1. Αυτό αντιμετωπίζει το πρόβλημά σας;
  2. Με βάση τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη, είναι αυτό κατάλληλο για εσάς; (Κάντε μια λίστα πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων!)
  3. Είναι αυτό προσβάσιμο για εσάς; (οικονομικά, τοποθεσία, μεταφορά)
  4. Πώς θα επηρεάσει αυτό τη ζωή σας; (εργασία, σχολείο, δραστηριότητες)
  5. Έχετε επαρκή κοινωνική, συναισθηματική και σωματική υποστήριξη; (οικογένεια, φίλοι, φροντιστές, άλλα στηρίγματα)
  6. Ποιες είναι οι προσωπικές σας προτιμήσεις/στόχοι;
  7. Τι ερωτήσεις έχετε;
  8. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν;